Juurevasti Hästössä – sukutila vuodesta 1851
Hästön tila on ollut sukumme viljelyksessä jo yli 170 vuoden ajan. Meren rannalla, Perniönjoen alajuoksulla sijaitseva maatila toimii alueella, jonka historia ulottuu aina 1300-luvulle saakka. Tilamme nimi juontaa juurensa silloisiin hevosten kesälaitumiin – Hästö, Hevossaari.
Me, Janne ja Krista, vastaamme nykyisin tilan toiminnasta perheemme ja henkilökuntamme kanssa.
Jannen vanhemmat, Ritva ja Antti, aloittivat puutarhakasvien viljelyn 1990-luvulla, kun seudulle tyypillisestä SSS-viljelystä (sokerijuurikas, siankasvatus, syysvehnä) siirryttiin osalla pinta-alasta harjoittamaan puutarhaviljelyä. Antti tutkaili EU:hun liittymisen kynnyksellä tullin tuontitilastoja puutarhakasvien osalta ja huomasi mm. tillin kohdalla isot tuontilukemat. Ritva ja Antti aloittivat tillin viljelyn Hästössä silloin ja siitä lähtien tilliä on viljelty meillä Hästössä joka vuosi.
Me nykyiset Hästön maatilan yrittäjät tapasimme agrologiopintojen parissa Hyvinkäällä 80-luvun lopulla. Yrittäjinä Hästössä me aloitimme vuonna 2002 sukupolvenvaihdoksen myötä. Puutarhakasvien pinta-ala sekä viljeltävien kasvien lukumäärä on kasvanut vuosien varrella. Puutarhakasveja viljellään suurimmalla osalla tilan käytettävissä olevasta pinta-alasta ja yhteistyötä tehdään useiden lähi-maatalousyrittäjien kanssa.
Tulevaisuudessa viljelyä jatkaa tilan seuraava sukupolvi, joka on pienestä pitäen seurannut tilan kehittymistä ja osallistunut kaikkiin tilan töihin mahdollisuuksien mukaan.

Viljely on meille elämäntapa
Viljely on meille elämäntapa

Teemme tätä myös huomista varten
Viljelemme ympäristöä kunnioittaen ja kestävää kehitystä tukien. Hyödynnämme aurinkoenergiaa tuotteiden jäähdytyksessä ja kierrätämme peltojen kuivatusvedet ravinteiksi takaisin kasvien käyttöön. Emolehmien laidunnus hoitaa perinnebiotooppia, ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja ehkäisee lajikatoa. Ympäristötyö ei ole meille sivujuonne – se on olennainen osa kaikkea, mitä teemme.
Toimintamme perustuu jatkuvaan oppimiseen, kokeiluun ja kehittämiseen. Etsimme aktiivisesti uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja kehitämme viljelytapojamme, jotta voimme tuottaa laadukasta ruokaa myös tuleville sukupolville.
Yhteys asiakkaisiin on osa laadukasta lopputulosta
